Kamp moet snel gaan kiezen

Kamp

Minister Kamp nog meer onder druk door Greenpeace

Greenpeace doet nog een stap om te zorgen dat de kolencentrales gesloten zijn rond 2020. Zij vragen zelfs dat het benodigde geld ervoor uit de SDE+ pot gehaald wordt. Ook de subsidie die gebruikt wordt om de biomassa bij te stoken, kan worden gebruikt om de centrales te sluiten. De subsidie die de komende jaren gebruikt zou worden hiervoor bedragen rond de 3,5 miljard euro. Een redelijk potje dus om te kunnen financieren of de eigenaren van de centrales te compenseren.

SDE+ naar compensatie?

Naast dat we in 2014 14% aan duurzame energie moeten opwekken volgens ons eigen akkoord, moet ook de CO2 uitstoot flink verlaagd worden. Er ligt zelfs een uitspraak van de rechter dat die 25% lager moet zijn dan in 1990. Minister Kamp geeft aan dit in overweging te willen nemen, echter gaat het nog niet zo makkelijk. Hij zal dan eerst weer een claim moeten neerleggen bij de minister van Financiƫn. De SDE+ pot die opgebouwd wordt moet natuurlijk ook nog gebruikt worden om de missende kolencentrales te vervangen voor andere vormen van energie. De meer rechtse partijen zien er nog niet veel voor. Aangezien de kolencentrales in Nederland schoon zijn, vergeleken met andere centrales die in Europa staan, is dit een verlegging van het probleem. Alleen voor de cijfertjes in Nederland ziet het er beter uit, maar de Aarde schiet er niet veel mee op. De energie moet tenslotte toch geleverd worden, desnoods in een ander land.

gas

Niet heel erg gerust

De 14% in 2020 ligt nog ver weg en aangezien in 2023 dit getal op 16% moet zitten is Minister Kamp niet blij met de vraag om de kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten. De bijstook is volgens hem essentieel in de berekeningen de getallen te halen. Het is CO2 neutraal en wekt energie op. Het probleem is dat de transport kosten en de invoer van de biomassa economisch niet interessant is. Minister Kamp heeft aangegeven dat hij pas eind dit jaar zijn besluit gaat nemen of hij mee gaat in de motie van de Tweede Kamer.